Makroner

Gledelig jul! Første juledag er etter min mening en av de beste dagene i året. Julestresset er over, pakkene i hus og fordelt, søsterens julemiddag ble perfekt; sprø svor på ribba, hjemmelaget rødkål, ertestuing og kjempegode medisterkaker! Selvplukkede multer til dessert! Gavedryss og hyggelig prat. Nå er det så stille at man skulle tro at noen hadde lagt et teppe over landet: julefreden. Dagen da bøkene man fikk til jul skal leses, det er lov å sitte i pysjen så lenge man vil, god lang frokost, eller brunsj med kald ribbe, sild og alskens godsaker. Marsipan til dessert. Så fortsetter det slik utover dagen; julemusikk, glitrende juletre og champagne…..
Håper dere har funnet roen!
Jeg hadde mitt tredje forsøk på makroner forrige dagen, denne gang med solid rød konditorfarge til skikkelig julekaker. Oppskriften er fra krem.no (tusen takk!) og så lenge man følger den til punkt og prikke, er dette mye enklere enn jeg trodde – her er det ikke “så jukser man litt”.
Fortsatt god julemorgen.

Franske Makroner (ca 40 stk)
100 g eggehvite (ca 3 stk, men bruk vekt!)
125 g mandelmel (ikke fettredusert)
170 g melis
80 g sukker
rød konditorfarge (jeg har en som er ganske konsentrert)
Sprøytepose med rund tut

Piske eggehvite og sukker til marengs, tilsett sukker litt etter litt og pisk til du har en skikkelig stiv masse. Bland melis og mandelmel i en egen bolle, sil det over i marengsmassen og bland med en slikkepott til du har en passende, litt suppete konsistens. Ha i konditorfarge – denne gangen ble det rød siden det er jul. Ha makron-massen i en sprøytepose og sprøyt små, runde kaker ut på en plate med bakepapir. Bank stekeplata litt i benken, slik at makronene “setter seg”. La makroner stå i minst 30 minutter før de stekes. Stek på 165 grader i ca. 15 minutter (pass på og ta en titt etter 10 min – stor forskjell på ovnene).  Avkjøl og fyll. Jeg fylte disse med søsterens bringebærsyltetøy som jeg blandet litt gelatin pulver i.

Leave a Reply