Semifreddo

Det var duket for Siciliansk-aften på Breen på lørdag. Jeg bruker mye tid på å finne de rette oppskriftene som er gode å kombinere med lokale råvarer. Desserten er for meg viktig, som den søtmumsen jeg er, og siden det er avslutningen på måltidet er det jo viktig at inntrykket og smaken er bra! Etter litt testing av ulike oppskrifter, endte jeg med en semi-freddo, som betyr “halvkaldt”. Det er en iskrem, den føles så mye lettere, enda mer fløyelsmyk og det er mulig å spise store mengder av den! Litt jobb og søl, siden du må piske i 3 ulike boller, men absolutt verdt det.

Iskrem
4 egg , plommer og hviter hver for seg
60 gram sukker
1 vaniljestang , frøene
5 dl kremfløte

Krokan
300 gram mandler
250 gram sukker
1/2 dl vann

Star med krokanen. Legg et bakepapir på et stekebrett eller fjel. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele eller teflon, gjerne med glasslokk. La det koke opp og la det koke på middels varme til sukkeret begynner å bli brunt. Det tar litt tid, men følg nøye med, det går veldig raskt fra brunt til brent! Når sukkeret er jevnt brunt har du i mandlene og rører godt rundt slik at alle mandlene er dekket av sukker, hell så massen utover bakepapiret og “smør” utover så godt du kan. La det stå og avkjøle seg helt. Når det er avkjølt kjører du det i en foodprosessor, ikke alt for fint, men nok til at man ikke knekker tenner på den!

Kle en brødform med gladpack. Så starter du med å skille eggeplommer og hviter. Ha eggeplommene i bolle sammen med frøene fra vaniljestangen og sukkeret. Pisk til en fyldig eggedosis. Ha fløten i en annen bolle og pisk den til stiv krem, bland 2/3 av krokanen sammen med eggedosis og krem, bland godt. Stivpisk eggehvitene i en nye eller ren bolle og bland lett inn i krem/eggedosis/krokan-blandingen. Hell massen i brødforma og sett i frysen i minst 4 timer. Ta den ut ca 20 min før den skal spises og server med et dryss av resten av krokanen.

Leave a Reply