fra Breen til Bordeaux

En varm sommerdag satt vi på tak-terrassen til Anne Kirsti og kastet ideer rundt om hva vi kunne finne på rundt Breen. Hun har kjøpt dette vakre stedet og skal bygge det opp til et sted for møter og opplevelser. Foreløpig er det et stort hovedhus med en liten drengestue på tunet. Planen er å bygge et hus ved siden av med 10 rom slik at det blir velegnet for mindre grupper og den prosessen er i full gang. Akershus og Romerike er full av lokale produsenter, så dette blir et mat-eldorado for kokken og de heldige besøkende.
I mellomtiden er det spennende å se hva man kan bruke stedet til. I fjor høst inviterte vi til lunsj i hagen, med langbord i løvet og varm lammegryte på tallerkenen. Nå hadde vi lyst til å lage en helaften og etter litt frem og tilbake og en telefon til vår “egen” sommelier, fant vi arbeidstittelen “fra Breen til Bordeaux”.  Jeg jobbet med et forslag til meny, blandet min erfaringen med fransk mat, med søk på nettet over hva som er typisk for Bordeaux området og hvordan vi kunne kombinerer det med lokalt produserte råvarer. Det resulterte i en prøve-middag, Sommelier-Kiri hadde plukket ut ulike viner fra øst og vest-siden av elva som renner gjennom hele Bordeaux området og jeg hadde funnet en del oppskrifter som jeg gjorde en lokal tilpasning til. Vi smakte oss gjennom, og var ganske sikre på at vi hadde et bra konsept. Litt spente la husfrua ut invitasjon på Facebook og hurra, påmeldingene kom. Anne Kirsti dro rundt og handlet lokale råvarer; kjøtt fra Horgen Gård, pølser fra Felloni, Nyr fra Grøndalen Gård og grønnsaker fra Beite på Hvam videregående.
En lørdag i oktober gjennomførte vi den første helaften på Breen; En flott gjeng var samlet og startet kvelden i drengestua med Kiri’s toddy-blanding og litt pølser fra Felloni på grillen. Det var kaldt denne kvelden og det var fint å ønske de velkommen innomhus med bobler i gangen. Fyr på peisen og nydelig dekket bord, med flotte gjester, gjorde at kokken var en smule nervøs! Ingen grunn til det, de smakte, smilte, takket og ga ros, slik at jeg fremdeles svever litt på en sky!
Nå er det igjen duket for middag på Breen. Denne gangen er tema fra “Breen til Bilbao”. Menyplanlegging er i gang, liten utfordring at Breen ligger på landet og Bilbao er en havneby, lite fisk rundt Breen, men desto mer kjøtt og i Bilbao er det mange dyr av ulike slag som har sjøutsikt. Leter meg igjen frem til hva Romerike har å by på og hvordan jeg kan kombinere dette med de spanske smakene! Sommelier-Kiri prøvesmaker vin fra “nye Spania” og husfrua forbereder besøk av nye gjester. Har du lyst til å være med, så kan du melde på her. Håper vi sees på Breen 9. mars, 2019.

Leave a Reply