Grønnkål-salat

Vinter og vi trenger god næring. Grønnkål er stappfull av næringsstoffer og godt både rå, kokt og stekt! Har også lenge hatt lyst til å lage “blomkål-buffalo-wings”, kombinasjonen med en spennende dressing, som er en variant av den amerikanske “ranch-dressingen” – ble veldig godt. Fikk også brukt opp dadlene fra jul i bbq-sausen. Litt mye jobb, men verdt det;
Jalapeño ranch dressing
1 dl raw cashew nøtter, la de ligge i vann i 4 timer, tørk så godt
2 ss vann
3 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
5-6 ringer av syltet jalapeño
1 ts av laken fra de syltede jalapeño’ne
1 ts dijon sennep
1/2 ts løkpulver
1/2 ts hvitløkspulver
1 sjalottløk, finhakket
salt og pepper
Ha cashew-nøtter, vann, sitronsaft, olivenolje, syltet jalapeño, laken, dijon sennep, løkpulver og hvitløkspulver i en høy bolle og kjør det glatt med en stavmikser eller i en foodprosessor, smak til med salt og pepper og bland til slutt inn den finhakkede løken.

BBQ-Saus
1 dl stenfrie dadler
1 dl balsamico eddik
2 ss lime juice (fra 1 lime)
2 ts tamari eller soyasaus
2 ts tomat pure
1 ts grov sennep
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
Smak til med salt og pepper
Eventuelt litt vann om den blir for tykk.
Ha alle ingrediensene i en kjele og gi det det oppkok. La det så småkoke videre i ca 3 minutter. Kjør sausen glatt med en stavmikser og ha i litt vann om du synes det er for tykk.

Blomkål ‘buffalo’ wings
1 lite blomkålhode
1 dl kikertemel
1ts hvitløkspulver
1/2 ts paprikapulver
salt&pepper, smak til
1 dl vann
1 ss olivenolje
1 dl bbq saus
Forvarm ovnen til 180 grader. Bland sammen kikertemel, paprikapulver, salt og pepper. Ha i vannet og pisk godt, slik at du får ut alle klumpene (som en pannekake-røre). Skjær blomkålen i små buketter og ha de i røren. Pass på at blomkålen er dekket på alle kanter og legg de utover stekeplate med bakepapir. Stek i 20 minutter.
Så blander du bbq-sausen med en ss olje i en bolle og har de stekte blomkålbukettene i sausen og passer på at det også dekker godt, legg de utover et stekebrett og stek de i ovnen i 20 min til, ta de ut og la de avkjøle noe, ha på mer bbq-saus hvis du vil.

Salat
grønnkål, finsnittet
1 liten rød, finsnittet
10-12 cherry tomater
eventuelt litt ruccola salat
Legg salaten i en bolle, bland godt med halvparten av dressingen og topp med blomkål og resten av ranch dressingen, gjerne et dryss med salt og pepper.

 

Leave a Reply