Kålruletter

Jeg var på Vestlandet i forrige uke og fikk meg en tur innom Sogn jord- og hagebruksskule, som driver med undervisning i økologisk landbruk. Den ligger i Aurland og har egen gårdsbutikk. De hadde marked lørdag i forbindelse med øko-uka som ble arrangert over hele landet. Det var masse flotte grønnsaker og mye ble med hjem til hovedstaden. I går ble deler av den vakre, røde spisskålen til kålruletter.

400 gram kjøttdeig av svin
1 ss revet ingefær
revet skall av 1 sitron
1 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts malt muskatnøtt
salt og pepper
1 ss potetmel
1 dl melk
10 kålblader, kommer an på størrelsen – mine var så store at jeg kunne dele de i to
2 dl kyllingkraft eller buljong

Kok kåbladene i godt saltet vann i 1 minutt, legg de så over i isvann og tørk godt av. Bland kjøttdeig, ingefær, sitronskall, sjalottløk, hvitløk, muskatnøtt, salt og pepper i en foodprosessor. Kjør til det er godt blandet og ha i potetmel. Så sper du litt etter litt med melk til du har en fin og ikke alt for løs deig. Finn frem en ildfast form og smør den litt med smør i bunnen. Legg en stor spiseskje på hvert kålblad og pakk det godt sammen. Mamma brukte å knyte igjen med hyssing, men jeg la de tett i tett i en ildfast form. Hell over kyllingkraften og stek de i ovnen i ca 15 minutter på 200 grader. Jeg strødde over litt frisk persille og serverte kokte poteter og gulerøtter ved siden av.

Leave a Reply