Okse gryte

Er for tiden i Frankrike og her er det mye bra råvarer. Er midt i et godt jordbruksområde, med mye godt kjøtt, grønnsaker og ikke minst vin. Mandag er markedsdag, et marked hvor de lokale går for å kjøpe inn mat for uken. Massevis av gode grønnsaker, kjøtt, fisk, oster, vin og andre lokale råvarer. Selvsagt kan du få kjøpt undertøy, kjeler og levende høner! Jeg kjøpte et lite utvalg gulerøtter i ulike farger fra en bio-produsent. I går hadde vi gjester og jeg serverte et stort stykke helstekt entrecote. Her får du den som en stor, tykk skive, med bein. Skjærte vekk benet og kokte kraft. Så i dag er det gryte på restene og kraften;
500 gram oksekjøtt i terninger
200 gram bacon
1 stor sjalottløk, finhakket
5 fedd hvitløk (mine var store!), finhakket
10 småløk
6 gulerøtter, i skiver
3 store poteter, i terninger
3 laubærblad
4 dl rødvin
6 dl oksekraft
salt og pepper
Surr bacon i en gryte, ha i hvitløk og sjalottløk. Stek kjøtt-terningen i en separat panne, ha de i gryta når de har fin stekeskorpe på alle kanter. Kok ut panna med rødvin. Ha resten av rødvinen i gryta, kok opp, ha i laurbærblad. Ha eventuelt på mer vann eller vin til kjøttet er dekket. La kjøttet koke minst en halvtime. Ha så i grønnsakene og kok til de er møre. Smak til med salt og pepper.

Leave a Reply