Appelsin-marmelade

Masse deilig friske, gule og flotte appelsiner i butikkene om dagen. Min lokale kolonialbutikk Juels33 kunne friste med både blodappelsiner og bitre appelsiner her om dagen. Kjøpte begge deler med mål om å lage marmelade. De bitre appelsinene gjør at marmeladen får en litt annerledes smak og jeg har ikke brukt noe særlig mer sukker i oppskriften, bitterheten er bare en ekstra god smak.
1 kg appelsiner
1 sitron
3 dl vann
500 gram sukker
Vask alle appelsinene godt. Skrell halvparten av appelsinene og del de i passe biter og ha i en kjele. Den andre halvparten beholder du skallet på og skjærer de i tynne skiver og har i samme kjelen. Pass på å få ut stenene. Ha i vannet og sett det til koking i 30 minutter med lokk på kjelen. Ta vekk skummet som legger seg på toppen av kjelen, da blir marmeladen klarere og holder seg lengre. Ha så i sukkeret, smak om du vil ha i mer sukker, og kok uten lokk i 2,5 til 3 timer. Sjekk om det er stivt nok ved at du tar en skje marmelade på en skje, lar det ligge i et par minutter, drar pekefingeren mellom og dersom det flyter lett sammen igjen, må det koke en stund til.
Når det er ferdig kokt, har du det på rene, sterile syltetøyglass, lukker godt, snur de på hodet mens de kjølner. Da dannes det et vakuum og marmeladen holder seg lengre.

Leave a Reply