Boller – tangzhong metode

Fastelavens søndag og må jo bake boller. Prøvd ut en super oppskrift fra Krem-Elin. Ikke bare har hun gode oppskrifter, men også god forklaring og tester ut ulike metoder. Dette er en japansk bake-metode hvor du lager en jevning av deler av melet og væsken først. 1 del mel til 5 deler væske og varmer opp dette til det tykner. Når man varmer opp deler av melet og væsken, gjør det at deigen klarer å ta opp enda mer væske.

jevning:
40 g mel
200 g melk
avkjøl jevningen før du blander inn resten – ikke smøret

460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
175 g  kald melk
75 g smør i terninger
2 ts kardemomme
1 egg til å pensle bollene med, piskes lett sammen

Varm opp jevningen til kokepunktet mens du rører hele tiden, viktig å røre ut klumpene. Sett til side til jevningen har fått romtemperatur. Bland sammen mel, sukker, kardemomme, gjær og melk i bakebollen og ha i jevningen. Elt alt godt i 7-8 min, så har du i smørterningene litt etter litt, elt godt og tilsammen opp mot 20 min. Test deigen om den er eltet lenge nok ved å dra en liten bit ut fra deigen og hvis det blir en lang fin “strikk”, så er den ferdig eltet. Pakk bollen godt inn, gjerne med plast og sett til heving, når den har dobbel størrelse er den ferdig. Så deler du deigen opp i passe emner, ca 50 gram i hver og ruller boller. Sett de på et stekebrett med stekepapir og sett til heving igjen, til de ser store og luftige ut, ca 35 minutter. Pensle bollene med egg og stek i forvarmet stekeovn på 225 grader, over og undervarme i ca 7-10 minutter.

Leave a Reply