Portermarinert oksefilet

Denne oppskriften var en av de første jeg skrev her på denne siden. Hadde ikke så store planer den gangen annet enn å samle oppskriftene mine elektronisk. Tenkte ikke at jeg måtte ha bilder og at andre kanskje ville bruke oppskriftene! Søsteren min skulle stelle i stand burstaselskap til yngste niese forrige helg og ville gjerne prøve oppskriften på porterglace, som jeg har laget og servert mange ganger etter at jeg skrev dette. Det har vært en klassiker på mange av de buffeten jeg har laget til eget selskap og flere andre selskaper. Søsteren klaget på at oppskriften var ufullstendig og ikke klar, og det måtte jeg jo gi henne helt rett i. Denne helgen skulle jeg lage mat til Thomas´ 50 års dag og en fin anledning til å ta et nytt bilde som kanskje kan illustrere litt hvor godt det er, gjøre listen over ingredienser og mengde bedre, samt beskrive fremgangsmåte. Har også døpt den om til marinade da kjøttet blir kjempegodt om det får ligge i denne sausen/marinaden ett døgn eller to. Så starter jeg helt på nytt igjen og lærer noe hele tiden!

1 hel indrefilet av okse (kan selvsagt også bruke ytrefilet)
4 stilker sitrongress
4 kinesiske hvitløk
3  sjalottløk, finhakket
1 liten potte timian, finhakket
2 røde chili, finhakket
2 ss brunt sukker
1 flaske porter
1 dl oksekraft
2 ss balsamico eddik
1 liten potte koriander, finhakket
1 lime, saften
Stek oksefileten: Ha godt med salt og pepper på fileten og surr den lett i panna først og sett den i ovnen på 125 grader. Sett i steketermometer og stek til det viser 55 grader.
Finhakk alle grønnsakene. Surr løk, hvitløk, sitrongress, chili og timian i panna til løken er gyllen. Dra på brunt sukker og la det surre videre til sukkeret har smeltet. Hell på ølen(forsiktig, det skummer bra!) og reduser til det halve. Hell på oksekraft og balsamico og reduser igjen til halvparten. Ha i finhakket koriander og limesaft til slutt. Legg den ferdig stekte fileten i en form eller pose, hell på marinaden og la det ligge minst natten over, men blir enda bedre om den får minst ett døgn i kjøleskapet. Skjær i tynne skiver og server gjerne med marinaden på siden.

Leave a Reply