Strandkaker

Mamma’n min har bursta i dag 25. juli – gratulerer! Når damen blir 86 år, så er det selvsagt en del tradisjoner forbundet med denne dagen; Alltid selskap på selve dagen, ingen invitasjoner sendes ut, bortsett fra jubileumsdagen i fjor, kommer alltid mange og det må være godt med mat og mye kaker. En kake som ikke bare er fast på mamma’s kakebord, men også en del av våre barndomsminner, er strandkaker. Når vi var små, bakte mamma disse kaken og hadde med på stranda, i en metallboks fra Høyang. Vi har derfor alltid kalt de strandkaker, mamma’s barnebarn kaller de for strandkaker og sånn kommer det sikkert til å fortsette i generasjoner.  I fjor hadde jeg min debut, selvom jeg stort sett har laget maten de siste årene, har dette vært mamma’s område, men en gang må være den første og det gikk heldigvis bra! Ny runde i år og dobler nok oppskriften, disse går unna. For ordens skyld, så nevner jeg at disse kakene nok er mer kjent som vannbakkels-stenger!

 dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
ca. 4 stk egg
melis til glasur

Ha smør og vann i en kjele og kok opp til smøret har smeltet. Ha i melet og rør godt til du har en klumpefri deig. Ha deigen i miksmaster-bollen. Kjør deigen et par minutter med K-vispen til du har “slått” ut litt varme. Ha så i ett og ett egg, og visp godt mellom hvert egg. Deigen skal være fast og hvis den er ok etter tre egg, så stopper du der. Sett deigen i topper på en bakeplate, inntil hverandre og stek i ca 20-25  minutter på 200 grader. Ikke åpne opp stekeovnen, da har kakene lett for å falle sammen. Bland melis og vann og smør glasuren over kakene.

Leave a Reply