Laksepaté

God gammel “traver” i mine selskaper, som passer fint til forrett en kveld i Mirepoix som vi skulle ha gjester. Denne kan lages dagen i forveien og man sparer litt tid på kjøkkenet. Varier nok litt mellom hvordan fisk jeg har i, men stort sett blander jeg både dampet, røkelaks og gravlaks.
400 gram laks, rå
200 gram røkelaks
125 gram reker i lake
2 dl appelsinjuice
1 ss dijon sennep
250 g creme fraiche

6 ark gelatin
1 liten kopp frisk dill eller 2 ss tørket dill
2 ss akevitt
4 ts salt
4 ts sukker

Jeg hurtig graver laksen i 20 minutter. Del laksen i to, og kutt den ene laksebiten i små terninger, ca 1/2 x 1/2 cm. Bland salt og sukker i en bolle å ha i den kuttede laksen, hell over akevitt og bland godt – la det stå i minst 20 min. Bak det andre fiskestykket i ovnen eller kok det, mos fisken med en gaffel. Legg gelantinplatene i kaldt vann. Sett på en liten kjele og kok opp appelsinjuicen. Fjern kjelen av varmen med en gang den koker. Ta opp gelantinplatene fra vannet, de skal være myke etter 5 minutter, og ha de i juicen. Rør godt rundt til de er helt oppløst. Kjør rekene og røkelaksen i en foodprosessor. Ha de i en bolle sammen med creme fraiche, dijon sennep og spe forsiktig appelsinjuicen med gelantinplatene. Ha den ferdige gravede laksen i bollen. Rør godt rundt, smak til med eventuelt litt pepper. Kle en brødform med plastfolie, og ha blandingen i formen. Sett den i kjøleskap og la den stivne, det tar ca 3 timer eller over natten, server med kald urtesaus.

Leave a Reply