Lammegryte med chili

I dag skal jeg lage lunsj til masse flotte folk og den skal til og med serveres ute, i oktober! Da gjelder det å servere noe som er varmt og gjerne litt “hot” i tillegg. Jeg lagde thai-mat for noen dager siden og hadde igjen noen av de små, sterke, grønne thai-chiliene, de må jo kunne brukes og passer kanskje i en lammekraft?! Lam og mye rotgrønnsaker pleier å bli godt, så er det bare å sette en liten vri på det!
Jeg lagde til 18 personer, så jeg har redusert mengdene jeg brukte og håper dette gir samme smaken til ca 6 personer;

2,5 kg lammekjøtt, gjerne fårikålkjøtt og lammebog
6 gulerøtter (3 til kraft)
1 sellerirot (1/2 til kraft)
3 stilker stangselleri (bare i krafta)
1 purre (det øverste grønne til kraft, resten til ferdig gryte)
4 kinesiske hvitløk
3 små thai-chili eller eller 1 rød vanlig chili
3 ss hel pepper
2 stjerneanis
4 laubærblad
Bouquet garni: frisk timian, oregano og rosmarin (bind sammen en liten bukett av disse urtene)
4 gule løk (2 til kraft og 2 til ferdig gryte)
2 kg poteter, kokefaste
1 persillerot
Melblanding: hvetemel, salt og pepper
vann eller vin
1 bunt bladpersille, fin hakket – til pynt

Først skal vi koke kjøttet og få en fin kraft; kutt løk og hvitløk i passe små biter, ikke finhakket. Knus chili og hakk. Ha litt smør i en gryte og surr løk, hvitløk og chili til det er blankt. Bland sammen mel, salt og pepper i en bolle. Vend kjøttbitene i melblandingen og stek de i panne med litt smør til de får litt stekeskorpe, ha de så over i gryta. Kok ut panna med vann eller vin (jeg hadde en rosévin-skvett igjen i kjøleskapet og brukte den) etter hver runde med kjøtt.
Ha i krydder-bunten, hel pepper, stjerne anis og laurbærblad, 1/2 sellerirot i skiver, 3 gulerøtter i store biter og det grønne, øverste på purren i store biter, stang selleri i store biter, fyll på med vann til det dekker og la det koke opp. Skum av om nødvendig. La det små-koke i minst 3 timer. Når kjøttet løsner fra beinet, er det ferdig. Ta ut kjøttet og sil av kraften og spar på den. Rens kjøttet fra bena. Så langt er det greit å lage dagen i forveien. Det fine med å la det stå til neste dag er at da legger fettet på kraften seg på toppen og kan lett løftes av dagen etter.

Skjær resten av grønnsakene, pluss poteter i passe serverings-biter. Ha alt i gryta sammen med kraften, etterfyll med litt vann om nødvendig og la det koke til grønnsakene er møre. Ha i kjøttet og gi det et oppkok, slik at det også er varmt. Smak til med salt og pepper. Server med hakket persille på toppen.

3 Comments Add yours

 1. Eirin says:

  Hei Helle! Tenkte lage denne i dag til 24 persomer, den høres deilig ut! Min far tipset meg om.å bruke lammelår og skjære kjøttet av dette og koke sammen med beina. Hva tror du om det? Også lurte jeg på om den ble veldig sterk?

  Mvh Eirin

  1. HelleKarine says:

   Hei, takk for at du leser bloggen min!
   Først, den ble ikke sterk, bare lun, spennende smak og litt annerledes. Jeg brukte thai-chili, fordi jeg hadde igjen det fra thai-mat noen dager før. Du kan bruke vanlig chili, men litt mer.
   Denne gryta skulle være til 18 personer og jeg kjøpte ca 8,4 kg kjøtt og det var mer enn nok, og hadde holdt fint til 24. Du kan gjerne bruke lammelår og bene ut det, det er bedre kjøtt og da trenger det ikke å koke så lenge. Jeg synes det artig å bruke “dårligere” stykke kjøtt og få noe godt ut av det (men pleier å koke fårikål på lammelår i skiver). Viktigste er at du har noe bein med til å koke kraft på og at du vender kjøttet i melblandingen før du steker det, for da får du litt fyldigere kraft.
   Lykke til. Mvh Helle

 2. Eirin says:

  Tusen takk for kjapt og godt svar! Det bli spennende å lage den! Hilsen Eirin

Leave a Reply