Tørkede epleskiver

Hjemme i Bakkeland har vi fremdeles noen epletrær igjen. Ikke så mange som da vi var barn, men nok til å plukke med seg noen inn til byen og til å lage noen gode høst-retter. Sprø epleskiver får en deilig, intens eplesmak og kan brukes til alt fra snaks, til frokostblandingen eller som jeg gjorde: hadde på litt myk geitost/chevre og strødde over litt hakkede valnøtter – er eplene syrlige kan du ha et par dråper honning på.

Skjær eplene i tynne skiver på “høykant” slik at du får et fint kryss i midten, bruk gjerne en mandolin. Jeg brukte min mandolin og skjærte 0,75 mm tykke skiver. Jeg har så prøvd ut to ulike metoder:
Tre epleskivene inn på en hyssing og bind de opp inne i ovnen! Sett ovnen på 90 grader og ha eplene i ovnen i ca 1,5 t, så senker du temperaturen til 60 grader, setter en tresleiv i dør, så du får en liten åpning og lar det stå i 12-16 timer til.
Legg epleskivene ut på bakepapir, sett ovnen på 100 grader og stek i 1,5, ta ut brettet og snu skivene, inn i ovnen i minst 1 time til. Alle skivene ble ikke helt sprøe, så jeg senket temperaturen til 50 grader og lot eplene stå over natten.

Oppbevares i en lufttett boks.

Leave a Reply