Osteboller – Gougères

Jeg liker veldig godt å lage små retter, enten for å servere med et godt glass vin, som hors d’oeuvres eller som et tapas bord. Fant en fin oppskrift på NYTCooking’s sider på franske osteboller: Gougères. Nesten som små vannbakkels med masse god smak av salvie, bacon og ost.

170 gram bacon
1 neve salvie blader,
4 ss smør
2,5 dl vann
1/2 ts grovt havsalt / maldon
1/2 ts kayenne pepper
125 gram hvetemel
4 egg (rom-tempererte)
150 gram Gruyère ost, eller annen hard, smakfull ost
50 gram parmesan ost, finrevet

Stek bacon i panna til det er så sprøtt. Behold fettet etter baconet i panna og stek salvie bladene i samme panne. Legg både bacon og salvie på et kjøkkenpapir, slik at fettet renner av og finhakk det sammen når det er kaldt.
Sett ovnen på 210 grader og legg bakepapir på en bakeplate.
Ha vann, smør, salt og kayenne pepper i en bolle og kok opp. Ha i melet, kok opp igjen, mens du rører godt til det blir en ganske fast deig. Ha deigen i en miksmaster med f.eks K-visp og kjør deigen i den i ca 1 minutt, slik at den kjøler seg ned litt. Ha i egg, ett av gangen, slik at det blander seg helt før du har i neste egg. Når du har hatt i alle eggene, har du i osten og kjører maskinen videre til osten har nesten “smeltet” inn i deigen. Ha i bacon og salvie og kjør til alt er godt blandet.
Ha deigen i en kakesprøyte og sett små boller på en bakeplate eller bruk en skje, ca 2 t-skjeer i hver. Riv parmesan over bollene og stek i ca 10-15 minutter. Server mens de fremdeles er varme.

Leave a Reply