Søt soyasaus og hot chilisaus

Elsker dumplings! Nå hadde jeg en mulighet for å lage dumplings til jentegjengen som skulle tilbringe et par dager inne i de dype, svenske skoger. Forberedte meg godt og lagde både søt soysaus og egen chiliolje, etter inspirasjon av en av mine favoritt bloggere om kinesisk mat: Maggie . Hun har masse gode oppskrifter og anbefales på det varmeste!

Sichuan chili-olje
4 ss chili flakes
2 ts kinesisk five spice krydder
3 ss ristede sesamfrø
1 ts malt Sichuan-pepper (bruk en morter)
1 hel stjerneanis
2 laurbærblad
2,5 dl solsikkeolje
1 tynn skive fersk ingefær

Ha alt krydderet, unntatt skiven med ingefær, i en ildfast bolle. Varm opp oljen litt sakte, ha i skiven med ingefær. Når ingefær begynner å bli gylden brun, er oljen varm nok (200 grader). Ta den av plata og hell den varme oljen over krydderne. Nå vil krydderne koke litt, og rør godt rundt for å blande godt, slik at alt blir kokt. La det stå og kjøle litt og plukk så ut laurbærbladene, ingefær og stjerneanisen. Nå er oljen klar til bruk. Den er holdbar et par uker på benken og opptil seks måneder i kjøleskapet.

Søt soyasaus
5 dl soya saus
100 gram brunt sukker
115 gram sukker
1 stor tommelfinger stor ingefær, finhakket
6 vårløk, finhakket
3 laurbærblad
1 stjerne anis
1 kanel stang
1/2 ts fennikel frø
2 nellik spiker
1 sort kardemomme

Hell soyasausen i en kjele og varm opp på middels varme til det koker. Ha opp i resten av ingrediensene og rør rundt til alt sukkeret er oppløst. La det småkoke til, mens du rører av og til, til det er kokt inn med minst en tredel og til soyasausen er tykk nok til å «legge» seg bak på en skje. Ta den så av varmen og sil den opp i et glass. Kjøl ned og så er den ferdig til bruk. Den er holdbar opptil ett år i kjøleskapet.

 

2 Comments Add yours

Leave a Reply