Spicy Sichuan wontons

Lunsj i de dype svenske skoger, etter både skogstur og kransebinding ute i nydelig, litt kjølig høstvær, passet det godt med litt spicy, kinesisk mat!  Jeg henter god inspirasjon fra en herlig matblogger Maggie som lager masse deilig kinesisk mat. Hadde allerede laget chili-olje og søt soyasaus hjemme (tar litt tid, men er så verdt jobben!) Godt samarbeid på kjøkkenet med bretting av wonton’s hjelper, som også tar litt tid – vi er ikke superdrevne på det enda, men det er smaken som teller.

Aromatisk vann
0,5 dl kokende vann
1 klype salt
2 vårløk, finhakket
1 ss ingefær, revet
1 ts Sichuan peppercorns

Fyll
400 gram svinekjøttdeig
1 stort egg
2 ts maizenna
1 ts hvit pepper
1 eggehvite (til å «lime» wontons’ene)
40 små wonton-plater

Saus
8 ss hjemmelaget chili olje, pluss 4 ts chilli flakes fra oljen
4 ss hjemmelaget søt soya saus
1 ½ ss ris eddik
1 hel kinesisk hvitløk, revet
2 vårløk, finsnittet
Et par ss varmt vann fra vannet du har kokt dumplingene i.
Hakket coriander og ristet sesamfrø til pynt

Istedet for å ha vårløk og krydder i kjøttdeigen, lager du et «aromatisk» vann; kok opp vannet og hell det over alle ingrediensene som du legger i en bolle. Rør godt og la det stå i minst en halvtime og sil så vannet.

Lag så sausen ved å ha alle ingrediensen, bortsett fra kokevannet i en bolle og bland godt.

Ha svinekjøttdeigen i en bolle. Hell i det aromatiske vannet, ha i egg, maizenna og hvit pepper. Bland godt til du har en fin, seig deig. Ha en liten t-skje stor bit av deigen på wonton platen og brett sammen som en liten pakke (finnes mange varianter av bretting og ligger et utall av filmer på YouTube om hvordan man gjør det!), så forsegler du den med å stryke på litt eggehvite. Når du har brettet 15-20 stk, bør du legge over et fuktet kjøkkenhåndkle slik at de ikke tørker ut.

Varm opp en stor kjele med vann og kok ca 20 wontons av gangen. Rør rundt så de ikke fester seg i hverandre. Når de flyter opp, etter ca 2-3 minutter er de ferdige. Fordel de i suppetallerkner, ha et par skjeer av kokevannet i sausen og hell sausen over. Pynt med koriander og sesamfrø og server.

Leave a Reply