Asparges suppe

I går var det storstilt “asparges-trening”. Higer etter vår og norske asparges, men i mellomtiden, “trener” jeg på de som har kommet i butikken. Hadde nok en mat&vin økt med Kiri. Smakte oss gjennom ti ulike viner til tre ulike asparges retter – en helt vanlig mandag…. Supergøy å smake viner med små nyanser, samme druer fra ulike produsenter, ulike områder, men allikevel ulike lukter, smaker og kombinasjoner. Se hvordan små forskjeller i maten, litt mer salt, pepper eller ikke salt, når tilbehør er salt – kanskje en skvis sitron, litt honning, uvante kombinasjoner – Utrolig morsomt og med en så flink vin-læremester ble kvelden perfekt. Vi startet med en tradisjonell asparges suppe. Vanligvis ville jeg smake til med godt med salt og pepper, men denne gang lot jeg det være, siden skinken var ganske salt og det var nok denne kvelden.

2 bunter asparges, knekk av den nederste tråe delen
1 sjalottløk
1 kinesisk hvitløk
2 ss smør
5 dl kyllingkraft
3 dl matfløte
Salt og nykvernet pepper
Skinke

Sett ovnen på 200 grader. Legg skinken utover et bakepapir og stek i ovnen til skinken er sprø og har «tørket» inn, pass så de ikke blir brent.
Kutt aspargesen i biter, spar noen av toppene til pynt. Smelt smør i en kjele, ha i løk, hvitløk og asparges og surr dette sammen litt. Ha i kraft og matfløte, og la det småkoke til aspargesen er mør. Kok aspargestoppene kjapt, de skal være sprø. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, men forsiktig med saltet om du pynter med skinke. Pynt suppen med aspargestopper og skinke.

Leave a Reply