Dumplings

I dag er det kinesisk nyttår og vi går inn i Grisens år. Grisens generelle karakter er gavmild, tolerant, galant, oppriktig, humoristisk, munter og omsorgsfull. Passer veldig godt å spise noen spicy dumplings med fyll laget av nakkekoteletter! Denne oppskriften fant jeg hos Helleskitchen, min navnesøster, fantastisk blogg med masse gode oppskrifter og reisetips.
Jeg digger dumplings og er jo litt pysete med chili, så jeg har justert mengden litt i sausen – hadde ikke flere ferske chili, så har brukt chiliflakes av det hotte slaget. Honningen og klementinsaften, gir en nydelig, søtlig smak til sausen. Gyoza ark får du kjøpt i asiatiske butikker, de er frosne, så husk å ta de ut i tide.

1 pakke gyoza skins
2 store nakkekoteletter, grovhakket
4 store sjampinjonger, grovhakket
1 ss chiliflakes
1 ts revet skall av klementin (kan fint bruke appelsin)
2 ts tamari eller soyasaus
2 ts sesamolje
3 ss korianderblader + stilker, finhakket
1 vårløk, finhakket
1 kinesisk hvitløk, finhakket
2 ss ingefær, revet
Til steking:
2 ss nøytral olje
1 ts sesamolje
Kjør soppen i en foodprosessor og stek i litt olje, og prøv å få ut så mye fuktighet som mulig. Ha så i tamari og sesamolje i panna og avkjøl. Kjør chili, hvitløk, vårløk og ingefær i foodprosessoren og bland med soppen. Skjær eventuelle bein fra nakkekotelettene og grovhakk de i foodprosessoren. Bland sammen med soppblandingen, koriander og revet skall av klementinen – bland godt.
Legg en spiseskje av blandingen på en gyoza plate og klem luften ut og “lukk” så godt du klarer, dypp fingeren din i vann og “smør” vann langs kanten slik at det fester seg. Legg over et fuktig klede over de ferdige dumplingene, slik at de ikke tørker inn. Ha 
bittelitt nøytral olje i stekepanna. Legg dumplingene i vifteform. Stek de på begge sider og la de få en gyllen skorpe før du heller på ca 1 dl vann og 1 ts sesamolje og setter på lokk. Nå dampes dumplingene i ca fem minutter. Ta av lokket og la resten av vannet koke inn før du serverer dumplingene sammen med resten av sausen.

Saus:
2 ss chili-flakes, eller mer om du vil ha det ekstra sterkt
2 ss nøytral olje
1 ss sesamfrø
1 kinesisk hvitløk, finhakket
1 ss ingefær, revet
saft av 2 klementiner
1 ts honning (ikke lynghonning)
3 ss sesamolje
Ha chiliflakene i panna med 2 ss nøytral olje. La det surre litt før du har i sesamfrø, hvitløk og revet ingefær. Tilsett saftene av klementinene og honning. Kok inn til en sirup og tilsett så sesamolje. Smak til om du takler med chili. Ha litt saus over dumplingene og server resten i en skål ved siden av.

 

Leave a Reply