Fersk suppe med melboller

Morsdag og turen går selvsagt hjem til Bakkeland. Mamma spør alltid om hva vi vil ha til middag, og hvis jeg får velge, er det fersk suppe med melboller! Siden det er morsdag i dag, synes min mor at det var på tide at jeg lagde melbollene selv. Hun hadde allerede kokt kraft, kuttet opp grønnsaker og skrelt poteter, driftig dame på 85 år – har kanskje arvet litt! Alle ingrediensene til melbollene var satt frem og tilogmed funnet frem kokeboka. Selv slumper mamma bare alt oppi, og det blir alltid godt. Kokeboka er fra 1955 og en artig liten detalj, er at det står at man skal forme bollene med en sølvskje! Har på sett og vis fryktet denne dagen; det er en av mine aller store favoritt middager å komme hjem til, og frykten for at jeg ikke skal få til den samme smaken er der. Mine boller ble gode, men mamma´s er best! Er vel her som med alt annet, øvelse gjør mester og jeg har i det minste prøvd.

Kraften var allerede kokt, og min mor sverger til at den skal kokes på okse høyrygg. I tillegg har hun løk, purre og persillerot i gryta og koker i minst 1 1/2 – 2 timer, så siler du kraften til suppen og smaker til med salt og pepper. Grønnsakene vi pleier å bruke er hodekål og gulrøtter, noen ganger litt purre og alltid kruspersille til servering.  Grønnsakene blir kokt for seg, og ikke i krafta.  Hjemme hos oss spiser vi først suppe med grønnsaker, kraft og melboller. Så spiser vi kjøtt, grønnsaker, potet og sursøt løksaus etterpå.
Melboller
60 gram smør
60 gram hvetemel
1 dl kokende vann
1 stor egg, piskes/blandes lett
3 ts sukker
1 ts kardemomme
1 s salt
Smelt smør i en kjele og rør in melet til det ikke er klumper, som til en smørgrøt. Hell i vannet og rør glatt, kok opp. La grøten så avkjøle litt før du har i egget. Så koker du opp en kjele med vann og litt salt. Form små boller, og ha i kjelen. La de koke opp og så trekke i 5 min. Så legger du en tallerken opp ned på en annen tallerken og løfter bollene over, slik at overflødig vann renner unna.

Leave a Reply