Ertesuppe

Snart bursta og tradisjonen tro inviterer jeg til lag. Alltid hyggelig å samle gode venner, alle er travle på denne tiden av året, men de fleste finner tid til å stikke innom. Så blir det ikke bare bursta, men litt gavebyttedag, siste julehilsen før man reiser til julefeiring rundt omkring i landet.
I år hadde jeg ikke så store matplaner, selvom jeg er utrolig glad i å lage mat, synes jeg champagne og Sørlandschips er veldig undervurdert!
Noe mat må jeg jo servere for å opprettholde mitt gode navn og rykte! I år tenkte jeg at en varmende og mettende suppe for de som ikke har rukket å spise på noen timer, var en god ide. Ble inspirert av en oppskrift som sto i Aftenposten. Så midt i forberedelser til marsipan-laging, kokte jeg ertesuppe. Kokt på svineknoke som min mamma alltid har gjort, med erter og bygg-gryn lagt i vann i går. Etterhvert kom det en kjent og god lukt i leiligheten, gode minner fra barndommen.

Ca 1 kg svineknoke ( enklere med to, hvis du ikke har en veldig stor kjele)
500 gram gule, tørkede erter
1 dl bygg gryn
Vann
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
1/2 kålrot
1 gul løk
1 krydderbukett (timian, bladpersille, laubærblad- pakket inn i purre)
Legg erter og bygggryn i bløt natten over. Legg svineknokenene i en kjele og fyll på med vann til det dekker. Kok opp og la det småkoke i ca 2 timer. Skum av fettet hele veien. Ha i erter og bygg gryn etter ca 2 timer. Etter 20 min ha i grønnsakene og krydderbuketten i kjelen og kok videre i ca 20 min, til grønnsakene er kokt. Ta ut svineknokene og dra/skjær kjøttet av knokene og del i små biter og ha de tilbake i suppen. Ta ut krydderbuketten og smak til med kvernet pepper, min knoke var ikke så salt at jeg måtte ha i litt ekstra salt også.

Server med godt brød eller fladbrød.

IMG_3222.JPG

Leave a Reply