Fisk og skalldyrsuppe

Sjømat er godt! Denne gangen ble det reker og sjøkreps til fredags-middag, med deilig hvitvin til og hjemmelaget aioli. Et slikt måltid stopper ikke der. Selvsagt må man koke kraft på reke- og krepseskallene, som igjen blir til fisk og skalldyrsuppe.  Lager du en god porsjon aioli og baker en foccacia til, har du et komplett måltid!

Skalldyrs-kraft
1kg reke og krepseskall
4-5 fedd hvitløk, grovhakket
2 sjalott løk, grovhakket
1 rød chilli, renset for frø og grovhakket
2 gulerøtter, kuttet i store biter
3 stilker stangselleri, kuttet i store biter
2 persillerot, kuttet i store biter
4 laurbærblad
15 hele pepperkorn
2-3 dl hvitvin
1-2 liter vann
Surr løk, hvitløk og chili i litt olje til blankt. Ha i reke og krepseskallene og surr det med et par minutter. Hell på hvitvin og kok det godt inn. Ha i grønnsakene, laurbærblad og pepperkorn og hell på vann til det dekker. Kok i minst 40 minutter, gjerne lenger. Sil kraften og kok ytterligere inn. Kraften kan fint fryses.

Fisk- og skalldyrsuppe
500 gram fiskefilet, gjerne blanding av torsk og laks, skjæres i terninger
200 gram ferske pillede reker, eventuelt kreps
1 liten løk, i grove biter
1/2 rød chili, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
2 gulrøtter, kuttet i biter
1 halv sellerirot, kuttet i biter
1 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
skalldyrskraft
salt og pepper
dill, hakka
Fres løk, hvitløk og chili i smør til blankt. Ha i gulrøtter og stangselleri. La det surre på middels varme et par minutter. Ha i tomatpuré, surr et par minutter og ha i en boks med tomater sammen med skalldyrskraften. La det koke til grønnsakene er møre. Mos suppen med en stavmikser, smak til med salt og pepper.  Ha i fiskebitene tilslutt og la fisken trekke i suppen i 3-4 minutter. Strø over hakka, frisk dill ved servering.

Leave a Reply