Høstsuppe med kylling

Vi har holdt urtekurs i Villaveien; “2 kjente og 1 ukjent” med urtedronningen Tone Serville. Mitt bidrag har vært å lage noen retter som inneholder de urtene som det skulle fortelles om; Mynte, salvie og løpstikke. Smaksrike og gode urter, men sistnevnte er ikke så mye brukt lengre. Lukten av løpstikke bringer frem barndosminner fra kjøkkenet til mamma, deilig suppe eller frikasse. Jeg satset på en suppe, kokt på kylling med høstens grønnsaker. Løpstikke har en selleriaktig smak.

1 hel kylling
2 sjalottløk
2-3 hele kinesiske hvitløk
4 gulerøtter
4 neper
3 persillerot
1 purre
løpstikke
1 dl grønne bønner
1 dl røde linser
3 dl gule erter
1 dl grønne linser
olivenolje
Salt&pepper

Skyll godt og legg alle linsene, ertene og bønnene i vann over natten. Del opp kyllingen i mindre biter, skjær av brystene og legg de til side. De trenger mindre koketid. Del løk og hvitløk i store biter, surr dette sammen med kyllingen i en stor gryte. Ha 1 gulerot, 1 nepe, 1 persillerot, halve purren (gjerne det øverste grønne) og godt med løpstikke(stilker og blader) og hell på vann til det dekker hele kyllingen. La det koke 2-3 timer og sil fra kraften, kok gjerne kraften inn til nesten halvparten. Skyll linsene, ertene og bønnene godt igjen og ha de i gryta, sammen med finhakket løpstikke (blader). Skjær kyllingbrystene i små terninger og ha de også i gryta. La det småkoke i ca 20 min til, smak til med salt og pepper. Server med godt brød til og litt løpstikke på toppen.

Leave a Reply