Kremost

Vi har mange gode kollegaer i Flåm, med ulike talenter. Andreas er controller hos The Fjords, men også en super-yster! Han var heldigvis ikke så vanskelig å overtale til å holde et yste-kurs for oss. Bakkastova ble varmet opp og her møttes 4 ivrige kollegaer til en hyggelig aften i ostens-tegn!

Kremost
10 l økologisk helmelk
2,5 l økologisk kefir
event hvitløk, urter eller annen smak

bland sammen melk og kefir i en tykkbunnet aluminumskjele og la det stå i ca 20 min. Varm sakte opp massen mens du rører forsiktig rundt i kjelen med gode åttetallsbevegelser. Når blandingen begynner å ryke og skumme på toppen slutter du å røre, et par ganger fører du røreredskapen lags bunnen i gryta for at det ikke skal feste seg i bunnen. Når det blir varmt nok vil det skille seg, klumper med ostestoff vil flyte opp mens vesken blir mer gjennomsiktig og gulaktig.  Når blandingen har stått og skilt seg i 1 minutt flytter du kjelen av platen. Gjør klar en plastbolle med 2 kjøkkenhåndklær eller et osteklede opp i, så løfter du ostemassen med en sil/dørslag over i håndklærne. Når all ostemassen er kommet over så knytter du sammen håndklærne/ostekledet, prøver å presse litt mer væske ut (pass fingre, dette er varmt!) og henger ostemassen til avrenning.  Ostemassen skal henge slik i ca. 4 timer for kremost. Natten over hvis man skal bruke osten i en fastere variant. Ønsker man en løs ost til f.eks. sauser, kaker el så kan bollen settes direkte til nedkjøling på et kjølig sted.
Ikke hell ut mysen i vasken! Den kan siles gjennom en mel-sil eller et kjøkkenhåndkle og brukes videre til baking eller brunost/prim. Husk reduser litt på gjærmengden hvis du bruker myse fordi den hever bedre enn vanlig pga laktosemengden.
Når osten er ferdig “hengt” kan du blande inn f.eks friske urter eller annet krydder.

Leave a Reply